Mat du faktisk kan besvime av

Men det er bare hvis du spiser for mye. Det er nemlig fort gjort. For dette er godt, sunt og du blir mett. Skikkelig vinterferiemat-mett!

Raspeballer, krumme, klubb, ball… du har kanskje ditt eget navn på disse gode potetbollene som er en særnorsk rett. Eller er det egentlig det? Den har nemlig bortimot identiske slektninger i andre land. Gnocchi og canederli i Italia og knödel i Østerrike for eksempel. (Det gjør dem ikke bedre med utenlandske navn).

Her er de servert i kraft, som i den siste boken til Andreas Viestad og meg (Gårdsmat), men de kan også spises som de er med en deilig revet ost over. Eller som tilbehør til annen mat -men DA kan det faktisk hende du besvimer.

 

Nok til 8 personer

1200 g rå poteter (ca 6 store)

500 g kokte poteter

3 ts salt

300 g byggmel

1 bit lettsaltet sideflesk i biter

1-1 1/2 liter kraft

1-2 ss grovhakkede urter (feks persille)

 

Skrell og rasp de rå potetene på et rivjern. Ha i salt og de kokte potetene og sikt inn halvparten av byggmelet. Rør godt så alt er fint blandet og sikt deretter inn litt og litt mer mel inntil blandingen er så fast at en skje kan stå av seg selv når du setter den oppi.

Kok opp lettsaltet vann i en stor gryte. La så vannet stå og småputre uten å koke. Lag små boller av blandingen med en skje. Dypp skjeen i et glass med kaldt vann først, hvis deigen er for klissete. Da slipper den lettere. La bollene trekke i 12-15 minutter.

Løft dem ut av vannet.

Kok opp kraft og stek flesket. Ha bollene over i suppertallerkener, hell kraft over og dryss over sprøstekt flesk. Hvis du vil, kan du rive over litt ost og nykvernet pepper.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg