Når livet gir deg sitroner…

…lag en sitronmarengspai. Nå er de fantastiske Amalfisitronene å finne i butikker selv her på nord-kalotten og selvom de er sure, gjør de deg blid som ei sol.

Den er vilt god uten marengs også men MED blir den rett og slett uimotståelig.

Bunn:

150 g søte kjekssmuler

80 g smeltet smør

Bland sammen kjekssmuler med smeltet smør. Trykk blandingen ut i bunnen av en springform eller paiform på ca 22 cm. La den stå i kjøleskapet i minst 10 minutter.

 

Fyll:

3 dl sitronsaft (presset fra sitroner)

6 egg

250 g sukker

2 ss maizena

150 g smør, i terninger

1 vaniljestang

Kok opp sitronsaften med vaniljestangen. Avkjøl litt.

Bland sukker og maizena sammen og pisk så inn eggene. Hell i sitronsaften i en tynn stråle mens du rører kraftig. Hell over i en kjele med tykk bunn, varm sakte opp til kokepunktet (men ikke la den koke) mens du rører hele tiden.

Trekk kjelen fra varmen og rør litt så det ikke fester seg i bunnen. Visp inn smøret og fjern vaniljestangen.

Hell blandingen over bunnen med kjekssmuler. Stek ved 175 grader i ca 30-40 minutter.  Den skal være ganske myke og litt dissete (skjelven) i midten men ikke helt våt.

Avkjøl og sett kaldt i et par timer så fyllet får satt seg.

 

Italiensk marengs (den aller beste marengsen):

3 eggehviter

150 g sukker

3/4 dl vann

Pisk eggehvitene stive. Ha sukkeret og vannet i en kjele og la det fosskoke i 5 minutter uten omrøring til det blir tyktflytende. Har du et digitalt termometer skal det vise 118-120 grader. Hell sukkerlaken langs kanten av bollen med marengs (helst uten å treffe selve bollen) mens du visper på full hastighet til marengsen er romtemperert og stiv. Det tar ca 10 minutter.

 

Ha på marengsen i en stor haug eller lag fint mønster med en sprøytepose. Sett inn kaken i ovnen med grillelementene på for fullt i noen sekunder så det blir brune topper øverst på marengsen (men ikke ha den der for lenge, det går fort) -eller bruk en skibrenner hvis du har det lett tilgjengelig.

Da er det rett og slett bare én ting å gjøre: NYTE!

 

Foto: Skye McAlpine

 

Hva skal vi ha til middag? Fiskepinner, vel!

Sunnere og bedre på alle måter enn frosne ferdigpinner OG enkelt å lage. Fort går det også. Vel, da trenger vi vel ikke flere grunner?

4 porsjoner

500 g torsk (uten bein)

2 egg, sammenvispet

150 g cornflakes, knust

litt hvetemel

salt, pepper

smør til steking

 

Ha mel, salt og pepper i en dyp tallerken, knust cornflakes i en annen og eggene i en tredje.

Skjær opp fisken i fiskepinne-biter.

Dypp fisken så i melet på begge sider, deretter i eggene og tilslutt i cornflakessmulene.

Stek fiskepinnene gyldne i en stekepanne på medium varme.

 

Server for eksempel med råkostsalat, poteter og remulade. Skviset sitron er også godt til. Og du; kanskje dette er en middag barna kan være med på?

 

Verdens beste gryte: boeuf bourguignon

Intet mindre. Perfekt vintermat når du er stivfrossen fra innerst inne til ytterst ute. Den blir fantastisk helt av seg selv. Og den er minst like god dagen etter og dagen etter der igjen. Perfekt å ta med på hytta med andre ord. Enkelt og fantastisk!

 

8 porsjoner

1 1/2 høyrygg eller annet kjøtt som kan koke lenge, i små biter

4 ss tomatpuré

5 hvitløksfedd, grovhakket

5 løk, grovhakket

fersk timian

4 laurbædblader

4 ss mel

5 dl kraft (har du ikke? bruk f.eks Jacobs sin)

8 dl rødvin

500 g sopp

300 g bacon, i biter

5 gulrøtter, i små biter

salt, pepper

olje, smør

1 stor håndfull hakket persille

Brun kjøttet i en gryte med litt olje. Ha på raust med salt og pepper. Tilsett tomatpuré, hvitløk, løk, timian og laurbærblader. Strø over melet, rør godt før du tilsetter kraft og vin. La det koke opp, dekk til med et lokk og la det småkoke i 2-3 timer.

Stek sopp og bacon i en panne med litt smør. Når kjøttet nesten er klart, tilsett sopp- og baconblandingen og gulrøttene. Smak til med salt og pepper.

Servér med hakket persille og potetmos. Tenn stearinlys, ha noe godt i glasset og nyt!

Mat du faktisk kan besvime av

Men det er bare hvis du spiser for mye. Det er nemlig fort gjort. For dette er godt, sunt og du blir mett. Skikkelig vinterferiemat-mett!

Raspeballer, krumme, klubb, ball… du har kanskje ditt eget navn på disse gode potetbollene som er en særnorsk rett. Eller er det egentlig det? Den har nemlig bortimot identiske slektninger i andre land. Gnocchi og canederli i Italia og knödel i Østerrike for eksempel. (Det gjør dem ikke bedre med utenlandske navn).

Her er de servert i kraft, som i den siste boken til Andreas Viestad og meg (Gårdsmat), men de kan også spises som de er med en deilig revet ost over. Eller som tilbehør til annen mat -men DA kan det faktisk hende du besvimer.

 

Nok til 8 personer

1200 g rå poteter (ca 6 store)

500 g kokte poteter

3 ts salt

300 g byggmel

1 bit lettsaltet sideflesk i biter

1-1 1/2 liter kraft

1-2 ss grovhakkede urter (feks persille)

 

Skrell og rasp de rå potetene på et rivjern. Ha i salt og de kokte potetene og sikt inn halvparten av byggmelet. Rør godt så alt er fint blandet og sikt deretter inn litt og litt mer mel inntil blandingen er så fast at en skje kan stå av seg selv når du setter den oppi.

Kok opp lettsaltet vann i en stor gryte. La så vannet stå og småputre uten å koke. Lag små boller av blandingen med en skje. Dypp skjeen i et glass med kaldt vann først, hvis deigen er for klissete. Da slipper den lettere. La bollene trekke i 12-15 minutter.

Løft dem ut av vannet.

Kok opp kraft og stek flesket. Ha bollene over i suppertallerkener, hell kraft over og dryss over sprøstekt flesk. Hvis du vil, kan du rive over litt ost og nykvernet pepper.

Verdens deiligste tunge?

Nå er det tid for skrei og med den kommer skreitunge; en deilig liten lekkerbisken som vi kun får tak i nå. Nesten som kamskjell -men bedre vil jeg påstå. Og mer eksklusiv, for skrei får du kun nå og frem til ca april. Et så godt utgangspunkt fortjener å ha hovedrollen alene, så her er oppskrift på den tradisjonelle varianten: panert og servert med kapers, remulade, sitron, stekte poteter og godt brød.

Østersen har fått tittelen som den mest erotiske råvaren. Vel, da har du ikke prøvd skreitunge.

 

Ingredienser 2 personer:

600 g torsketunger

1 dl hvetemel

ca 2 ts salt

ca 1 ts pepper

2 egg, sammenvispet

2 dl griljermel

2 ss godt smør til steking

2 dl olje til steking

Skyll og tørk tungene. Bland hvetemelet med salt og pepper og ha det i en dyp tallerken. Visp sammen eggene og ha i en ny dyp tallerken og griljermel i enda en tallerken.

Vend tungene først i melet, så i eggene, så i griljermelet før du steker dem gylne i en middels varm stekepanne. La dem renne litt av seg på kjøkkenpapir.

Server med sitronbåter, godt brød, stekte poteter, gode kapers og remulade.