Når livet gir deg sitroner…

…lag en sitronmarengspai. Nå er de fantastiske Amalfisitronene å finne i butikker selv her på nord-kalotten og selvom de er sure, gjør de deg blid som ei sol.

Den er vilt god uten marengs også men MED blir den rett og slett uimotståelig.

Bunn:

150 g søte kjekssmuler

80 g smeltet smør

Bland sammen kjekssmuler med smeltet smør. Trykk blandingen ut i bunnen av en springform eller paiform på ca 22 cm. La den stå i kjøleskapet i minst 10 minutter.

 

Fyll:

3 dl sitronsaft (presset fra sitroner)

6 egg

250 g sukker

2 ss maizena

150 g smør, i terninger

1 vaniljestang

Kok opp sitronsaften med vaniljestangen. Avkjøl litt.

Bland sukker og maizena sammen og pisk så inn eggene. Hell i sitronsaften i en tynn stråle mens du rører kraftig. Hell over i en kjele med tykk bunn, varm sakte opp til kokepunktet (men ikke la den koke) mens du rører hele tiden.

Trekk kjelen fra varmen og rør litt så det ikke fester seg i bunnen. Visp inn smøret og fjern vaniljestangen.

Hell blandingen over bunnen med kjekssmuler. Stek ved 175 grader i ca 30-40 minutter.  Den skal være ganske myke og litt dissete (skjelven) i midten men ikke helt våt.

Avkjøl og sett kaldt i et par timer så fyllet får satt seg.

 

Italiensk marengs (den aller beste marengsen):

3 eggehviter

150 g sukker

3/4 dl vann

Pisk eggehvitene stive. Ha sukkeret og vannet i en kjele og la det fosskoke i 5 minutter uten omrøring til det blir tyktflytende. Har du et digitalt termometer skal det vise 118-120 grader. Hell sukkerlaken langs kanten av bollen med marengs (helst uten å treffe selve bollen) mens du visper på full hastighet til marengsen er romtemperert og stiv. Det tar ca 10 minutter.

 

Ha på marengsen i en stor haug eller lag fint mønster med en sprøytepose. Sett inn kaken i ovnen med grillelementene på for fullt i noen sekunder så det blir brune topper øverst på marengsen (men ikke ha den der for lenge, det går fort) -eller bruk en skibrenner hvis du har det lett tilgjengelig.

Da er det rett og slett bare én ting å gjøre: NYTE!

 

Foto: Skye McAlpine

 

5 kommentarer

Siste innlegg